Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Ζητείται ....έμπνευση!


Αν θα ήσασταν δήμαρχος, όχι για μια μέρα, όπως μας έβαζαν να γράφουμε στις εκθέσεις αλλά για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα τι θα κάνατε για την πόλη σας;

Ιδού μία περίπτωση.... διαφορετική!
(Μου ήρθε με e-mail, με εντυπωσίασε και την παραθέτω.
Ευχαριστώ τον φίλο που το έστειλε!)

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια πολύ άσχημη πόλη. Βία, εγκλήματα,κυκλοφοριακό, ατυχήματα, ναρκωτικά, βρωμιά και γκρίζοι δυστυχισμένοι πολίτες. Και δεν ήταν καμιά μικρή πόλη, είχε έξι μύρια κατοίκους που είχανπαραδοθεί εντελώς στην μαυρίλα.
Ένα πρωί, ο διευθυντής του Πανεπιστημίου της πόλης που ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος, εκεί που πήγαινε στη δουλειά του και βλέποντας την κατάντια της πόλης του, πήρε μια πολύ ιδιαίτερη απόφαση.Δήλωσε την παραίτησή του στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως ήθελε να διευρύνει την διδασκαλία του !!! και στα έξι εκατομμύρια κατοίκους. Στους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής αυτός ήταν γνωστός για τους περίεργους τρόπους διδασκαλίας του. Για παράδειγμα, μια φορά που επικρατούσε χάβρα στο μάθημα, κατάφερε να επαναφέρει την τάξη κατεβάζοντας… τα!!! παντελόνια του. Γενικά δηλαδή, εφεύρισκε αστείους και εντελώς ανορθόδοξους τρόπους για να πετυχαίνει το σκοπό του και περιέργως, πάντα τα κατάφερνε.
Για την προεκλογική καμπάνια του, λοιπόν, φόρεσε μια στολή σούπερμαν,αυτοχρίστηκε 'υπερπολίτης' και αμολύθηκε στους δρόμους βάζοντας ταυτόχρονα υποψηφιότητα για δήμαρχος. Έφερε πολύ γέλιο στον κόσμο αλλά επειδή όπως έλεγαν, είχε αρκετά ειλικρινή φάτσα, τον ψήφισαν.
Ο καινούργιος δήμαρχος όμως δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους. Η πρώτη του κίνηση ήταν να προσλάβει 20 μίμους και να τους σκορπίσει στους δρόμους της πόλης. Η δουλειά τους ήταν να χλευάζουν όσους παραβίαζαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Σιγά, θα μου πείτε. Οι πολίτες όμως (που εννοείται ότι δεν τους συγκινούν οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς),άρχισαν να συμμορφώνονται, γιατί αποδείχτηκε πως τους πείραζε πολύ περισσότερο η δημόσια κοροϊδία, παρά τα πρόστιμα.
Αμέσως μετά, βγήκε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε ντους live , κλείνοντας την παροχή νερού ενώ σαπουνιζόταν, ζητώντας από τους συμπολίτες του να κάνουν το ίδιο, για να δείξει στους πολίτες πώς θα αισθάνονταν αν κοβόταν το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό. Και ορίστε! Η κατανάλωση νερού αμέσως έπεσε.
Όρισε Ημέρα Γυναίκας όπου οι άντρες θα φρόντιζαν τα παιδιά και οι γυναίκες θα έβγαιναν βόλτα στην πόλη. Αυτό, ήταν ανήκουστο, γιατί η συγκεκριμένη πόλη ήταν πολύ επικίνδυνο μέρος τα βράδια, ενώ οι γυναίκες δεν έβγαιναν βόλτες σχεδόν ποτέ ως τότε.. 700.000 γυναίκες γέμισαν τους δρόμους πανηγυρίζοντας ενώ ακόμη και o αρχηγός της αστυνομίας ήταν γυναίκαεκείνο το βράδι.



Το καλύτερο; Μοίρασε στους πολίτες ταμπέλες με thumbs up και thumbs down για να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν δημόσια τις πράξεις των συμπολιτών τους. Πράγμα φυσικά που δεν έχασαν την ευκαιρία να το "ξεφτιλίσουν" δεόντως αλλά όλως περιέργως, ειρηνικά. Το ομαδικό κράξιμο ήταν ό,τι έπρεπε τελικά.
Γενικώς σκαρφιζόταν αστείες ή περίεργες καμπάνιες για κάθε τί που ήθελε να πετύχει, όπως όταν ζήτησε να του τηλεφωνήσει (στο προσωπικό του γραφείο μάλιστα) όποιος πολίτης συναντούσε έστω κι έναν υποδειγματικό ταξιτζή. Σύντομα, 150 τηλεφωνήματα συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί ομάδα ταξιτζίδων που ο δήμαρχος ονόμασε Ιππότες της Ζέβρας και είχαν την προσωπική του υποστήριξη.
Ίδρυσε επίσης ταμείο εθελοντικών φόρων για όσους ήθελαν να δώσουν παραπάνω χρήματα (!) στο δημοτικό ταμείο. Φυσικά και μάζεψε χρήματα.
Τέλος, προσπαθώντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή, ζωγράφισε αστέρια σε κάθε σημείο θανάτου από τροχαίο στην πόλη, πράγμα εξαιρετικά έξυπνο γιατί το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο αλλά και ιδιαίτερα σοκαριστικό.

Όχι, δεν είναι παραμύθι. Πρόκειται για τον Κολομβιανό Antanas Mockus,τον δήμαρχο της Μποκοτά το 1993. Μετά το πέρας της θητείας του, ο παράξενος αυτός δήμαρχος, ξεκίνησε διαλέξεις αναλύοντας τα συμπεράσματά του από το κοινωνικό του πείραμα.Ένα από τα συμπεράσματά του είναι πως η γνώση δίνει δύναμη αρκεί να καταφέρειςνα τη μεταδώσεις μέσω της τέχνης, του χιούμορ και της δημιουργικότητας. Μόνο έτσι οι άνθρωποι αποδέχονται τις αλλαγές .



Όλο το άρθρο και τα αποτελέσματα τωνπρακτικών του σε νούμερα, εδώ:
http://www.hno.harvard.edu/gazette/2004/03.11/01-mockus.html

23 σχόλια:

eva είπε...

Πολύ πετυχημένο, Ευδοκία, και χωρίς δυνατότητα συγκρίσεων με τα δικά μας. Η πολιτική θέλει και λίγο τρέλα κι εμείς πήξαμε στους "σοβαρούς"! Καλώς σε βρήκα! :)

Ιφιγένεια είπε...

Τι να πω ? Γιατί δεν έρχετε και προς τα εδώ ?? Γιατί εαν περιμενουμε απο τους δικούς μας να βάλουνε μυαλο ... ζήτω και καήκαμε !!

Καλό απόγευμα φιλενάδα !!

Roadartist είπε...

Καταπληκτική αυτή η είδηση, την είχα διαβάσει στην εφημερίδα.
Πάντα το πίστευα οτι η καλή διάθεση μπορεί να κάνει θαύματα!!
Σίγουρα κόκκινη ομπρελίτσα, η γνώση δίνει δύναμη αρκεί να θέλεις να τη μοιράσεις, να κάνεις και τους υπόλοιπους κοινωνούς της.. Πιστεύω οτι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου επιπέδου, διψάνε για το πολιτισμό και τη μόρφωση, απλά δεν έτυχε να βρουν κάποιο στο δρόμο τους να τους μυήσει στις χαρές, στη μαγεία, στις απολαβές της..Που ίσως να μην είναι υλικές, αλλά πνευματικές και γι'αυτό επουσιώδεις στη ζωή..
Ναι μπορείς να μεταδώσεις τη γνώση μέσω της τέχνης, του χιούμορ και της δημιουργικότητας.
Λες αν βάζαμε μίμους στο κέντρο της ΑΘήνας να συμμορφώνονταν οι οδηγοί?? Αχ πολύ φοβάμαι οτι θα τους τρελαίνανε τους ανθρώπους εντελώς.. :) ΑΥΤΗ η πρωτοπορία και η δημιουργικότητα λείπει!!
Καλό απογευματάκι, καλό σκ :)

Yiota είπε...

τελικά μια πόλη για να ζωντανέψει χρειάζεται κέφι και ειδικά από τον άνθρωπο που φροντίζει για την πόλη. με λυπεί να βλέπω δημάρχους με τα κοστούμια τους, που είναι αγέλαστοι και σκυθρωποί. πολύ θα γούσταρα ένα τέτοιο δήμαρχο!

φιλιά

faraona είπε...

Πολυ πολυ ωραια ολα αυτα.Μπραβο στον δημαρχο.
Να σκεφτουμε μονο δυο πραγματα.
1)Σε τι επιπεδο πολιτων απευθυνοταν.(ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΔΗΛΑΔΗ)
2)Και που στην Ελλαδα θα μπορουσε ναναι εφαρμοσιμο το στυλ του εν λογω δημαρχου.
Γιατι το ωφελιμο γινεται πολυ ευκολα ωφελιμιστικο.
Και το αυθορμητο ,πολυ ευκολα λαϊκίστικο και γραφικο.
Εχουμε ενα περιλαμπρο παραδειγμα ενος καταπληκτικου νομαρχη στην Θεσσαλονικη που θελοντας να προσεγγισει τον κοσμο ντυνεται Ζορρο,Βλαχος,Ποντιος,λαικος τραγουδιστης και παει λεγοντας.
Ο ιδιος ανθρωπος μοιραζε σε καποια φαση μαζι με το ψηφοδελτιο του ,σπορους βασιλικου.Αυτο δεν ειναι κακο σαν πραξη ειναι ομως ακρως γραφικο και λαικιστικο να προσπαθεις να προσεγγισεις ψηφοφορους με τετοιους τροπους.
Πιστευω οτι η ισχυς ενος δημοσιου αντρα κατ αρχην, δεν ειναι η μορφωση του.
Υπαρχουν αξεστοι καθηγητες πανεπιστημιων,που αν δεν ειχαν την ιδιοτητα του καθηγητη για να κρυβονται ,δεν θα τους υπολογιζε κανεις.
Αντιθετα υπαρχουν ανθρωποι πολυ μετριας μορφωσης που ειναι διαμαντια για τον πολιτικο βιο.
Και πιστευω οτι οι καλοι πολιτικοι αντρες δεν κραυγαζουν,ουτε με την φωνη αλλα ουτε και με τις πραξεις.Κυριως δε ασχολουνται με εργα υποοδομης για τον κοσμο κι οχι με πυροτεχνηματα.
Δηλαδη καλυτερα να βαλεις σε θεσεις εργασιας 100 γυναικες παρα να ενισχισεις επιδεικτικα κι επειδη ειναι πιασιαρικο την αδυναμια της γυναικας εναντι του αντρα και την ευαισθησια της σε θεματα ισοτητας,στο σπιτι.Πατας πανω εκει που ποναει η γυναικα κι εκμεταλλευεσαι την επιφανιακη της αναγκη,κι οχι την ουσιαστικη που ειναι να εργαζεται με αξιοπρεπεια.
Τελικα πρεπει να ειμαστε πολυ υποψιασμενοι με τους ανθρωπους πολιτικους η μη, που δρουν κατ αυτον τον τροπο.Που χαιδευουν την επιφανεια κι αφηνουν τον βυθο να αιμορραγει.


Συγγνωμη για το διπλοσεντονο αλλα το θεμα σου ερεθισε πολυ ευαισθητες περιοχες μου καλη μου.


Πολλα φιλια.

Ανώνυμος είπε...

Με κάλυψε η φαραονίτσα σε όλα. Σκέφτηκα αμέσως ότι δεν είμαστε εμείς για τέτοια. Και να μην ήταν γελοίος θα τον κάναμε εμείς. Βλέπε όντως Ψωμιάδη. Κι εμένα αυτός που ήρθε στο νου.

Βρε ο Ελληνας θα βρει εκατό τρόπους να σου πει ότι αυτό που κάνεις είναι λάθος και κανέναν για το ότι είναι σωστό.

DNA γαρ; Ποιος ξέρει!

Καλησπέρα κοριτσάκι

fish eye είπε...

@..ομπρελιτσα μου..αυτα τα πραγματα θελουν ανθρωπους με ελευθερο πνευμα και μια σφαιρικη μορφωση και καλλιεργεια..ευαισθησια και σκεψη ελαφρως αρτιστικη..

στην ελλαδα σαφως δεν τα σηκωνουμε αυτα..εδω τρωμε ο ενας το αλλον με τετοια θα ασχολουμαστε;

δεν ξερω εαν μου αρεσαν οολλααα αυτα που εκανε ο δημαρχος της πολυ ομορφης ιστοριας σου..αλλα σιγουρα θα εχω κατα νου τη σκεψη μιας ''αλλης''θεσσαλονικης εως το τελος μου..
μακαρι καποτε..αν και Δεν..

φιλι
καλο σ/κ

Alkmini είπε...

girls λέτε η Κολομβια να ειναι πιο μπροστα απο την Ελλαδα? Αν πειτε ναι, θα πηδηξω.
Δεν ξερω μπορει και να λειτουργουσε ενα τετοιο μοντελο και εδω. Λεω τωρα εγω...
φιλακια κοκκινη ομπρελιτσα
και καλο σ/κ.

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

evaggelia-p
Καλώς ήλθες. Τι υπέροχο αβατάρ με την Παριζιάνα(αν βλέπω καλά)... Από τις αγαπημένες μου τοιχογραφίες, την έχω δει και από κοντά!
Την ιστορία αυτή την παρουσιάσα προς κρίσην και αφορμή για δικά μας σχόλια, με εντυπωσίασε, αισθάνομαι έντονα το τέλμα στην πόλη μου, τόσα χρόνια και πάμε πιο αργά και από χελώνες, κάτι αναλαμπές έχουμε, αλλά αυτό δε φτάνει. Είναι λίγοι οι εμπνευσμένοι πολιτικοί, οι περισσότεροι γραφικοί γραφειοκράτες και με γραβατωμένη σκέψη...
Χαίρομαι που ήρθες στην παρέα.
Καλό σου βράδυ και καλό ΣΚ.

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Γεια σου όμορφη πατρινιά!

Το θέμα είναι ότι τους ψηφίζουμε γμτ, πάντα με την ελπίδα....

Δε θέλω να πιστεύω ότι δεμ υπάρχουν σωστοί πολιτικοί. Δε θέλω να τα ισοπεδώσω όλα! Πρέπει να στηρίζουμε αυτούς τους λίγους, αν τους εντοπίσουμε και να μην κρίνουμε με αγκυλωμένη κομματική σκέψη,αν μη τι άλλο, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο!
Περιμένω...

Καλό σου βράδυ, και καλό ΣΚ.

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

roadartist μου,

τι να πω φιλενάδα. Μ' αρέσει η τρέλα, η δημιουργική τρέλα, η εμπνευσμένη! Ναι, αυτή μεταδίδεται, είμαι σίγουρη. Αρκεί να έχει σωστό υπόβαθρο, και να είναι σωστά υπολογισμένη από αυτόν που κρατάει τα χαλινάρια της, γιατί σε κάθε αρένα το κοινό μπορεί να γίνει μάζα με τον υπερβολικό ενθουσιασμό. Και εμείς δε θέλουμε πολίτες με μαντήλι στο χέρι να φωνάζουν "όλε!" , έτσι δεν είναι;

Καλό σου βράδυ και καλό ΣΚ. Περιμένω νέα από το φεστιβάλ, εύχομαι να περάσεις υπέροχα, ναι;
Ζηλεύω!
Πρέπει να το προγραμματίσω να κατέβω σύντομα κάτω. Εχω τους πιο αγαπημένους κατά κει!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

yiota,

πόσο πολύ την θέλουμε την αλλαγή ε?
Τρελαίνομαι όταν ζητώ από νέα παιδιά σε φάση παιχνιδιού- συζήτησης να μου πουν τι θα άλλαζαν στην πόλη, τι θα έκαναν αν ήταν σε θέση λήψης αποφάσεων και η πρώτη αντίδρασή τους είναι η σιωπή. Έχουν συνηθίσει να μη βλέπουν... κι όμως μετά γίνονται χείμαρροι, φαντάζονται, προτείνουν... Πριν 4 χρόνια είχα πάρει μια παρέα 15 χρονων και χυθήκαμε στην πόλη φωτογραφίζοντας. Αποτυπώσαμε την ασχήμια, κάναμε σύγκριση με παλιές φωτογραφίες από τις ίδιες περιοχές. Κάναμε έκθεση. Συζητήσαμε... Δε λέω ότι παλιά ήταν καλύτερα. Υπήρχε όμως τουλάχιστον οικιστική ομορφιά και περισσότερη ανθρωπιά. Αν ένας από εκείνα τα παιδιά γίνει πολιτικός αύριο, ίσως έχει τους σπόρους για να φυτέψει την αλλαγή. Αν δε ξεχάσει τις ωτασπίδες του όταν θα περνάει από τις Σειρήνες!

Φιλιά, να περάσεις υπέροχο ΣΚ!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

freedula μου,

Έχεις δίκιο,

Ο Ελληνας θα βρει εκατό τρόπους να σου πει ότι αυτό που κάνεις είναι λάθος και κανέναν για το ότι είναι σωστό.Υπάρχει πολύ κόμπλεξ και φθόνος τελικά. Σύνδρομα που κουβαλάμε και δε μας βοήθησαν σωστοί δάσκαλοι(και όχι μόνο) να τα αφήσουμε στην άκρη!

Σου εύχομαι να έχεις όμορφο Σαββατόβραδο και ακόμη πιο όμορφη Κυριακή!

Φιλιά πολλά, go on...

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

φεγγαραγκαλιές μου,

ωπ, ωπ, ωπ, δε θέλω ούτε στάλα αμφιβολίας (να θυμίσω το μυστικό;)

Ελπίζω κι εγώ να τη δούμε την αλλη Θεσσαλονίκη, την άλλη Ελλάδα, την ανθρώπινη, την "αρτίστικη" όπως λες, είναι όλα θέμα παιδείας. Ό,τι δίνεις θα πάρεις!

Συμφωνώ με όσα λες, δε βάζεις υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές;

Καλό ΣΚ, πολλά φιλιάά!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

aliki μου,

μ'αρέσει όταν "λες τώρα εσύ"... Έχεις αυτό που λείπει από πολλούς πολιτικούς, το χιούμορ! Τι λες, βάζεις υποψηφιότητα και συ;
Αντε, ψηφοδέλτιο γεμίζουμε, ο συνδυασμός των "εμπνευσμένων bloggers"...

Φιλιά πολλά για όμορφο και χαλαρό ΣΚ, χωρίς "πολεμικά ανακοινωθέντα"!

dromaki είπε...

Τα μεγάλα μυαλά έχουν σκοπούς,τα μικρά επιθυμίες.
Ο ιδιοφυής κάνει αυτό που πρέπει.Ο ταλαντούχος αυτό που μπορεί.

Δεν ξέρω ποιος τα είπε αυτά(δεν είναι δικά μου,μη θεωρηθώ λογοκλέφτρα ε) ομπρελίτσα μου, αλλά τα θεωρώ πολύ σωστά.

Roadartist είπε...

Διαβασα στο δρομακι, οτι εχεις αρρωστησει..να σου αφησω τα περαστικα μου..

Βεβαια δεν θέλουμε τη μάζα..μας απωθεί..Προφανώς θα την απωθούμε και εμείς όμως.. Αμοιβαια δεν ειναι αυτα?..Είναι όμορφο να μπορείς να έχεις κριτήριο και να επιλέγεις! Φιλιά και γρήγορα περαστικά!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

dromaki μου,

το θέμα είναι να λες τις σωστές κουβέντες την κατάλληλη στιγμή!
Φοβήθηκε το μάτι σου, ε; Ο νοών νοείτω...

Καληνύχτα "κλεφτρονάκι" μου!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

roadartist,

σ' ευχαριστώ για την έννοια σου, φιλενάδα. Για μια ακόμη φορά θα συμφωνήσουμε!

Λοιπόν, ιατρικό ανακοινωθέν(εκλαϊκευμένο):

ο πυρετός κράτησε μέχρι χθες μεσημέρι, αλλά το συνάχι συνεχίζει ακάθεκτο. Τα χαρτομάντηλα έχουν την τιμητική τους!

Ψυχολογικό ανακοινωθέν:

Πέσιμο, γιατί το να μένεις στο σπίτι είναι υπέροχο, αλλά όταν είσαι σα να έχεις πιει ένα μπουκάλι κρασί από τη ζαλάδα και την αδυναμία, είναι ... άστα να πάνε.

Καλά που υπάρχει και το μπλογκοχωριό και βγαίνεις καμιά βόλτα χωρίς το φόβο να την αρπάξεις, ε;

Φιλί!
Καλό ξεκίνημα εβδομάδας να έχουμε!

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Επιτέλους, η φαντασία στην εξουσία! :))
Καλή εβδομάδα! :))

Roadartist είπε...

Ελπιζω να εισαι καλυτερα σημερα!!!
Ψουττττττττ κρυολόγημα !! :)

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Γειά σου ανεμοσκορπίσματα!

Θα μπεις στο συνδυασμό μας;

Καλή σου μέρα και σε σένα!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

φιλενάδα,

ένας απόηχος συναχιού ...
Ίσως να φταίει και η γύρη που έχει την τιμητική της! Ακμαία και πάλι, έτοιμη για δράση, αν και στη δουλειά ήταν μια δύσκολη μέρα σήμερα! Απότομη προσγείωση που λένε, αλλά εμείς εκεί... επιμένουμε θετικά, ε;

Εσύ; Εύχομαι όλα καλά.
Σε φιλώxxxxxxxx:)